Zuinig leven

Zuinig leven is voor mij gewoon een avontuur. Het is misschien een saai en ontmoedigend avontuur. Maar kun je zuinig leven echt toeristen noemen? Ik behoor niet tot de mensen die zuinig leven zien als een televisieshow. Het is voor mij een manier van leven. In feite is het de enige manier.

Ik plan voor elke dag en probeer zoveel mogelijk dingen te doen als ik kan. Dat is een groot pluspunt van het zuinige leven, want ik wil van het leven genieten zoals het is, niet van wat ik moet of probeer indruk te maken op iemand.

En als ik niet weet wat ik met geld moet doen, ga ik jagen. (Mensen zeggen dat jagen een goede leermeester is. Ik zeg dat onder een brug wonen een goede leraar is.) Als ik jaag, jaag ik niet alleen op voedsel, maar ook op een kans. Het geld dat ik verzamel kan gaan naar het afbetalen van schulden of het kan gaan naar iets dat mijn geest ten goede komt en dat is waar de echte pret zit.

Er is een verschil tussen de twee manieren van leven. Het zou heel goed een argument kunnen zijn. Het voordeel is dat het zou kunnen leiden tot een argument. Het hangt er allemaal vanaf hoe je het bekijkt.

Als je het bekijkt als leven met gezond verstand en dan je tegenstrijdige informatie uit de boeken, het internet en de TV haalt, zie je waarschijnlijk veel verschillen en weinig of geen overeenkomsten. Als je het internet leest of TV kijkt, kom je waarschijnlijk massa's informatie tegen, de meeste daarvan negatief. Er zijn maar weinig sites of artikelen die onpartijdig advies geven. De voordelen die ik zie van zuinig leven zijn dat er maar één rekening is en als er iets mis mee kan gaan dan is dat geen probleem. Ik had geen geldige reden nodig om het geld uit te geven. Ik hoefde alleen maar een eerlijke beslissing te nemen over wat er gedaan moest worden.

Het is normaal dat je van streek raakt door de angst en bezorgdheid die met geld gepaard gaan. Het kan een angst zijn om dingen op te geven waarvan je nu misschien wilt genieten, zoals kabeltelevisie, of het kan angst zijn voor het onbekende en niet weten wat er kan gebeuren. Laat dat je niet overweldigen. Mettertijd zal dat wel gebeuren.

Elke financiële beslissing is een zeer persoonlijke beslissing. Ik ken persoonlijk iemand die een soortgelijke ervaring had en bijna failliet ging. Hij was doodsbenauwd voor zichzelf. Hij wist dat hij zijn vrouw vertellen dat hij failliet zou gaan de enige manier was waarop hij kon gaan, ook al genoot hij op dat moment van een mooi pensioen. Op dat moment woonde hij in een huis dat hij programmeerde. Hij had het onlangs gerenoveerd. Hij had een bankspaarrekening en vertelde zijn vrouw dat hij failliet zou gaan omdat hij van zijn pensioen wilde genieten.

Toen hij failliet ging, ging zijn vrouw een appartement halen. Het was niet groot, maar het was comfortabel en ze konden goed met elkaar opschieten. Hij ging en kreeg een andere baan. Binnen 2 jaar had hij een nieuwe baan en in 3 jaar had hij een mooi huis gekocht. In de tussentijd had hij een zuinige levensstijl. Het was niet moeilijk. Hij investeerde in beleggingsfondsen en had passief inkomen gecreëerd. Zijn huis was volledig betaald en de reparaties waren betaald over een periode van 5 jaar. Hij ging niet weer failliet. Hij kwam er doorheen, maar het kostte hem meer tijd dan hij zou hebben gedaan als hij niet failliet was gegaan.

Hoe overweldigd je ook raakt en je verward voelt over de uitdagingen van een faillissement, praat gewoon met een professional en/of woon een bijeenkomst bij van Debtors Anonymous. Ik zeg niet dat een faillissement gemakkelijk is. Het is zeker niet de gemakkelijke oplossing. Sterker nog, soms gaan mensen failliet omdat ze te veel proberen te doen. Verkoop jezelf niet in een zwart gat. Ga gewoon praten met een professional en ga naar een bijeenkomst. Laat angst voor verlegenheid je niet weerhouden om naar stap twee te gaan en op weg te gaan naar een normaal, probleemloos leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.